Jumaat, 7 Disember 2012

MAKSUD PARABEN DLM KANDUNGAN FELINNA INCHLOSS




AMBIK KAT PAGE FELINNA

NOTA 1
Paraben ni ko anggap je la nama keluarga, adik beradik dia ada la nama methylparaben, propylparaben butylparaben, benzylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, punyela banyak paraben. Kalau ko bijak dalam ikatan kimia ni, memang ko dah boleh bayangkan rupa dia yang berantai dengan nama propil ester p-hydroxi benzoate (paraben) huwaaaa sudah lamaaa tidak ku tulis. Molekul-molekul bergabung meletup. Ok tak payah fikir lagi.

Korang tau tak paraben ni banyak diguna pakai dalam kosmetik, makanan, farmaseutikal (ubat pun oulls), oh deadorant sekali. Sila cek ada tak paraben kat masing-masing punya deadorant balik nanti. Takut lettew, wakakaka! Tanpa paraben, tak ada yang akan bertahan lama.

Sebab? Sebab paraben ni kuat. Dia stabil kat udara, kat kawasan panas, mahupun sejuk, mahupun sterilization u knoeeee...muehehehe.. Tiba-tiba terasa bijak bila sebut zation zation. Rasa nak lempang diri sendiri.

Lagi satu, paraben ni adalah sejenis antifungus antibakteria. Menentang bakteria, kulat da bendasing dari merebak dengan sesukahati. Ko bayangkan kosmetik takde paraben? Tengok 7 hari kejap panas kejap sejuk dia jadi apa? Lepas tu ko apply kat muke ko. 

Apa yang bahayanyaaaa?? Semua benda dalam dunia ni akan bahaya kalau kita overdose. Tak gitu??? Air kosong kalau kau minum sebaldi pun boleh meninggal time tu jugak. Jadi adakah di sini maknanya air itu bahaya?? Sila fikir.

Dulu aku prepare ubat yang kena letak paraben. kuantiti paraben tu memanglaaaaa sikitnya tak payah cite. mcm nak tak nak letak je. Contoh kan. Ini contoh sahaja, sebab aku dah tak ingat formula nak dilute paraben ittew.

5g serbuk paraben, dilute dengan 20ml syrup simplex (rasa seperti gula yang manis pekat dan likat) , dan topup air suling sehingga 200ml. Kononnya la...

Baru jadi syrup paraben. Contoh aku nak buat air milo 200ml tahan 6 bulan (amboi, haha) bancuh air milo macam biasa, tuang 10ml syrup paraben tadi. Dan jadilah milo yang tahan 6 bulan.

See? Betapa sikitnya penggunaan paraben tu tadi. 

Walaupun paraben sering dikaitkan kanser payudara. Seperti biasalah. Kalau kandungan dia banyak. Tak ada apa yang tak bahaya dalam dunia ni. Ekceli banyak carcinogen lain yang menyebabkan kanser. Lebih nitrate pun boleh menyebabkan kanser. Ikan bakar, segala benda yang ada bakar2 tu, habuk kesan bakar tu adalah carcinogen.

Paraben dalam Felinna Inchloss? Jangan risau. Ianya selamat. Iolls ada bagitau kan produk ni dapat lulusan KKM. Orang keje kat KKM tu semua bijak bistari. Kita yang tak berapa nak bijak ni refer sahaja KKM. Ulang sekali lagi, sedangkan ubat ada paraben. Eceh...

Lagipun Fellina Inchloss ni korang bukan guna seumur hidup. Guna bila gemuk sahaja. Bila dah kurus stop. Jadi jangan takut-takut. Sila gunakan Fellina Inchloss dengan hati yang tenang. Hehehe!

NOTA 2

KENAPA paraben? Well, this is request by one of my customer, :) Paraben Paraben Paraben. Ini ialah salah satu bahan kimia yang sangat berbahaya * kata oranglah, dan kesannya sama mcm org pki mercury atau hydrochrotine. Tapi, tahukah anda bahawa semua kosmetik, mempunyai bahan chemical yang berbahaya? * ya sy nampak anda 
tengah geleng2,. Hehe. Tapi, bahan chemical ni da xjadi bahaya sebabnya kndungan yang dibenarkan..
Tahukah anda bgimana sesuatu produk kosmetik tu blh lps KKM? too many procedures i tell u. pening kepala oi, tu pasal cik fel pun tension dlu2 masa kuakn produk ni..lps dah lulus ujian lab, KKM akn tgk pulak, kilang mana yang buat, dan felina mmg telah memilih kilang yg among the best di malaysiia, sebab ada status GMP *cayalah kak fel !

Apa tu paraben?
Paraben ni sejenis bahan kimia yang sudah 70 thn dulu lg digunakan dlm industry kecantikan..dan­ felinna tlh guna jenis paraben yang dibenarkan serta kuantiti yg dibenarkn.. tak caya? nt kita pi kilang tgk dia buat. hehe *in dreams.
Sebab pa guna paraben? gunalah benda lain,,
jawapannya, takda paraben takda losyen la syg, Sebab tu guna paraben sebab bahan cmpuran paraben adlh sgt bgus utk ccreate preevative effect, dan org selalu guna sikit ja dlm kosmetik, average dlm 1%. A mixture of parabens may be used to create the best preservative effect, ensuring that molds, fungi, bacteria, and other unwanted visitors will not contaminate a product. It is also possible to use naturally derived preservatives, such as grape seed extract, but many of these substances have not been fully tested for efficacy, raising concerns about the safety and shelf life of products preserved with these substances. So here i am, nk jawab adakah paraben blh menjejaskn kesihatan kita? kalau btl jejaskn, i sendiri xnk pakai xnk jual !*over i uolls.

There have been a number of articles and Internet rumors over the last couple of years that have reported an association between Parabens and breast cancer. It is implied in these reports that Parabens can cause breast cancer by acting like estrogen, the female sex endocrine hormone, through a process called endocrine disruption. Some of these studies suggest a very weak estrogenic or endocrine disrupting effect of Parabens. However, these studies, which have been conducted in animals, are observed only when they are dosed with extremely high amounts of Parabens – far greater than anyone would be exposed to under actual conditions of use or with repeated use. The simple fact is that the Parabens are 100,000 times weaker than natural estrogen in the body - far too weak to have any effect in humans. *maknyanya, dia lebih aktif dlm badan haiwan, bkn badan manusia. Research jgk telah dijalankn okay utk support statement ni, dimana :

---------------­---------------­---------------­---------------­---------------­---------------­---------------­---------------­---------------­---------------­-----
Under European Cosmetic regulations, Parabens have been reviewed for safety by the European Commission and are allowed for use as cosmetic preservatives. Parabens provide clear benefit by effectively protecting the product against the growth of potentially harmful microorganisms.­ Based on the weight of current scientific evidence, there is no reason for consumers to be concerned about the use of cosmetic and personal care products containing Parabens.

Mmg ada 18 dari 20 org terkena barah payudara, tp hsl kajian gagal menunjukkan bahawa ianya kerana PARABEN. tecian paraben, org tnya2 sal dia, hehe.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan